Forenklede kart til opplæring og turorientering
Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Jan 2025
NOF anbefaler våre klubber å ta i bruk forenklede kart til opplæring og turorientering i 2025!
Våre konkurransekart er rike på detaljer og farger, de skal kunne gi løperne god informasjon om terreng, løpbarhet og sikt. Det er viktig, særlig i internasjonale konkurranser, at kartspråket er felles for alle nasjoner. IOFs kartnormer må derfor følges når vi lager konkurransekart i Norge.
Det er imidlertid ikke noe krav om at vi bruker konkurransekart verken i opplæring eller i turorientering. Senere (og tidligere) tids diskusjoner har vist at det er mange i o-Norge som peker på at det er svært uhensiktsmessig at nye o-løpere og turorienterere tilbys samme kart som eliteløpere.Allikevel gjør de aller fleste av oss nettopp det.
Både i opplæring og i turorientering er det vesentlig å gi brukerne et godt utgangspunkt for å forstå kartet og prinsippene for orientering. Opplevelsen av møtet med o-sporten er mye avhengig av om man forstår kartet eller ikke. Et lettlest kart med forståelig innhold sammen med lette poster gir flyt og mestringsfølelse. Det motsatte gir liten mestringsfølelse og lite lyst til å fortsette. Erfarne o-løpere forenkler kompliserte kartbilder, nye o-løpere klarer i liten grad dette.
Forenklede kart vil kunne hjelpe disse gruppene til å komme i gang med orientering på bedre vis. Ledelinjer, tydelige detaljer og grove terrengformasjoner er det viktigste, mens eksempelvis smådetaljer, hjelpekurver og masse variasjoner av grønt og gult er informasjon som både er overflødig og forvirrende for de som skal lære seg eller prøve orientering.
Våre kart tegnes i OCAD, et program som gjør det enkelt å lage forenklede versjoner av konkurransekartene ved å skjule og/eller slå sammen symboler. På bakgrunn av diskusjoner på Kompetansehelgen har karttegner Anders Fossøy utarbeidet et eksempel på hvordan et forenklet kart kan lages i OCAD, dette kan dere finne her.
Forbundsstyret og NOFs Kartutvalg anbefaler at alle våre klubber tar i bruk forenklede kart til opplæring og turorientering i 2025. Terrengtyper og kart er ulike rundt omkring i landet, så behovet for forenkling vil variere noe, men eksemplet fra Anders Fossøy er et meget godt utgangspunkt.
Forbundsstyret ønsker i løpet av året å få tilbakemeldinger fra klubbene på hvordan de opplever at det fungerer med forenklede kart, slik at vi kan ta en evaluering og diskusjon om saken i høst og eventuelt gjøre justeringer og tilpasninger.
Forbundet har tidtakersystem til utlån for paraorientering!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Jan 2025
Klubber og kretser kan låne for aktivitet som også inkluderer parautøvere.
Norges Orienteringsforbund har et sett med tidtakersystem (SI) til bruk innenfor para.
Dette er til utlån for klubber som inkluderer parautøvere i sitt tilbud.
Se mer om utlånsordningen: her
Utstyret kan selvfølgelig lånes til klubbaktivitet hvor alle er med, men kriteriet er at det også inkluderer parautøvere.
«Øst for fjorden – Indoor» innledes på søndag!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 14. Jan 2025
Klart for 4 inne-o løp i januar og februar.
Over og under: Action med innendørsorientering.
Snøen har lavet ned i Østfold, og det gjør det vanskelig løpe i skogen om dagen.
Dermed drar entusiastene i OK Moss og Ås-NMBU orientering i gang en ny runde med innendørsorientering i distriktet.
Da en nå krysser grensen til Akershus, med ÅS-NMBU inne som arrangør – kan det ikke lenger kalles Østfold Indoor Challenge.
Nytt navn er «Øst for fjorden – Indoor», som et svar på Vestfolds Inne-O.
Det blir en serie med 4 løp, der de tre første løpene er spikret med arrangørene Ok Moss x2 og Ås-NMBU, mens Fredrikstad SK arrangerer det siste løpet.
Det innledes med første løp allerede 19. januar på Malakoff VGS i Moss.
Dette er en skole hvor det er arrangert innendørsorientering tidligere, men arrangøren lover nye sperringer, enveiskjøringer og andre innendørsfinurligheter slik at skolen ikke blir gjenkjennbar.
Dermed håper vi at en kan følge opp den friske medvinden som blåser for innendørsorientering om dagen.
I Vestfold har det vært veldig god deltagelse, og når en legger til at det også har vært rekordoppslutning på de svenske arrangementene, er det ingen grunn til å forvente mindre av o-løpere «Øst for fjorden»
Inne-o løp karakteriseres i hvert fall av deltakere i alle aldre, med glimt i øyet og smilet på lur.
Så gjenstår det å se hvem som kan smile lurest etter løpene i «Øst for fjorden – Indoor». Det som er sikkert, er at foreløpige datoer er 19. januar - Malakoff VGS i Moss, 26. januar - Spetalen skole i Råde, 9. februar - Åsgård skole i Ås og 2. mars – Cicignon skole Fredrikstad, FSK.
I tillegg går siste løp i Vestfold Inne-O 8. februar.
Påmelding til løpene gjøres i Eventor.
Innbydelse til «Øst for fjorden – Indoor» ser du her: Innbydelse Øst for fjorden indoor_13_01_25.pdf
Høy kvalitet på treningen da landslaget var en drøy uke i Barbate!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Jan 2025
«Deilig å komme til fine forhold!»
Over: Pia Young Vik i front for en offensiv og fornøyd gjeng.
Under: Landslagssjef Janne Salmi gir sine instruksjoner.
- Det var deilig å komme seg til fine treningsforhold, sier Victoria Hæstad Bjørnstad.
Landslagsløperen ser seg tilbake og prater om halvannen uke med landslaget i Barbate.
De returnerte til «gamlelandet» lørdag kveld, og dermed fikk Hæstad Bjørnstad satt prikken under utropstegnet for en god treningsuke med en langtur på ski i går.
- Det var vel nesten 30 grader forskjell i temperatur på skituren søndag og hvordan vi hadde det i Barbate, sier hun med et smil.
Og hun har god grunn til å smile – ikke bare for gode treningstemperaturer:
- Kroppen føltes bra under samlingen. Terrenget var fint og lettløpt, og det var hyggelig å være på samling med resten av landslagsløperne igjen, ramser hun opp i kolonnen for plusser i margen.
Når også hun selv fikk det en toppidrettsutøver kaller «gode svar», er det lite som er mer motiverende enn en drøy uke på samling:
- Den fysiske formen var bra, men det visste jeg for jeg hadde akkurat gjort unna noen veldig bra tester på Olympiatoppen.
- I tillegg fungerte det bra også på sprintøktene, og – for så vidt – også i skogen – med noen unntak.
At det fungerer bra om dagen er ingen tilfeldighet skal vi tro Hæstad Bjørnstad – som tok farvel med tilværelsen som student og flyttet til Oslo og sivil jobb på seinsommeren i fjor:
- Jeg tror det handler om at jeg har fått en skikkelig god struktur i hverdagen. Når jeg jobber må jeg bare legge meg til fornuftig tid, samtidig som jeg hele veien vet hva jeg ar å forholde meg til på jobben.
- Jeg synes også det er en grei jobb, med hyggelige kollegaer.
Hva gjelder jobb og toppidrettsliv har Hæstad Bjørnstad «lært av de beste», eller i hvert fall en av de absolutt beste o-løperne i verden – Sara Hagström – som er klubbkollega i IFK Göteborg
- Hun har virkelig vært en inspirasjon for meg, sier den norske landslagsløperen på direkte spørsmål om nettopp det.
- Det gjaldt også da jeg studerte. For Sara (Hagström) studerte ganske mye, og da hun begynte å jobbe starten hun i en 100% stilling. Men nå har hun redusert litt på arbeidsbelastningen.
Hæstad Bjørnstad er også i en 100% stilling om dagen:
- Men det er veldig fleksibelt, og jeg får fri både til samlinger og konkurranser hvis jeg gir beskjed. Sjefen driver også med triatlon.
Da blir det rom for annet enn bare arbeid – selv på jobbreiser:
- Denne uken skal vi på reise fra tirsdag til torsdag, og da er det lagt inn felle intervalltrening en av dagene.
- Men det går også litt «motsatt vei»; jeg hadde med jobb på landslagssamlingen i Barbate og satt med det mellom noen av øktene.
Etter en solid 2024-sesong satt hun seg også i respekt hva gjelder representasjon på det aller øverste nivået for Norge.
Spesielt sprintkonkurransene på våren var bidragsytende til en topp 10 plassering sammenlagt i verdenscupen.
Det legger listen når vi nå skriver 2025:
- VM er et naturlig mål, men samtidig ser jeg at det er mange gode jenter i Norge og vanskelig å ta en plass på laget dit. Derfor var det også helt uproblematisk for meg at jeg presterte best på sprintøktene under samlingen i Barbate, for verdenscupen er et like stort mål.
- Spesielt på sprintstafetten følte jeg at jeg lyktes bra.
Og i den sammenheng trenger vi nok ikke minne den fotrappe jenta om at det er EM på nettopp sprintdistansene i Belgia i siste del av sommeren 2025.
På veien dit var det flott med både gode svar og trivelig selskap under dagene i Barbate:
- Det var god stemning, og virket som fokk hadde det hyggelig sammen. De fleste er i god rute – uten skader, og det var lite sykdom «å spore».
God «føremelding» for våre beste menn og kvinner når vi skriver medio januar med andre ord.
Neste «fot i bakken» i form av landslagssamling, blir i mars. Frem til den tid er det «klubbaktivitet», som gjerne innebærer en ny samling i varmere strøk – da med klubbdrakta:
- Min plan er å bli i Oslo og la treningen «rulle på» her. Jeg får faktisk løp flere kilometer når jeg er hjemme enn under en samlingsuke, men på samling er det høyere kvalitet.
Og selv om det var fint å avslutte forrige treningsuke med en skitur i går, blir det unntaket snarere enn regelen:
- Jeg skal prøve å løpe mest mulig. Om det blir mindre gode forhold, får jeg gjøre de viktigste øktene inne på Bislett eller på «gymmen» på jobben.
Det var i hvert fall både viktige og gode økter under fine forhold under dagene i Barbate.
Noen «klipp» dem ser du i bildene nedenfor.
Det kan også legges til at det var 17 av 21 landslagsløpere som deltok på samlingen i Barbate. Jørgen Baklid var på Sjusjøen og tok 3 verdenscupseire i skiorientering, Håvard Eidsmo og Andrine Benjaminsen er å trener i høyden og Kristin Melby Jacobsen valgte å skåne beina med skigåing «på hjemmebane».
Mats Eidsmo
Kasper Fosser
Elias Jonsson
Tobias Alstad
Diskusjon etter økt.
Marie Olaussen
Cornelius Bjørk
Victoria Hæstad Bjørnstad
Spontan evaluering.
Ane Dyrkorn
Eirik Langedal Breivik
Gutta forteller hvem som "egentlig" var best på økten.
Ingrid Lundanes
Pia Young Vik
Mathea Gløersen
Noen kartklipp:
Scheele og Wallberg best i ski-o Norgescup for andre dag på rad!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Jan 2025
Suverene juniorer på Sjusjøen også i dag.
Da verdenscupløperne hadde gjort unna sine konkurranser på Sjusjøen i dag, var det publikumsløp for «øvrigheten». Her var det også norgescup i juniorklassene.
I disse klassene var det nok en gang Helene Scheele og Frode Wallberg som var best.
Denne duoen vant sprinten i går klart, og i dag viste de at dette langt i fra var noen tilfeldighet.
Ny dag, ny konkurranse og ny suveren seier til dem begge.
Scheele vant i dag foran Mari Aarseth og Henni Hattestad Kristensen.
Nærmest Wallberg i dag var Jonatan Herman Lysheden-Vogt og Nils Johansson på henholdsvis 2.- og 3. plass.
Hvilke andre som hevdet seg under publikumsløpet i dag ser du via linken nedenfor.
For juniorene er det ny norgescuphelg allerede om en liten uke, da parallelt med nordisk juniorlandskamp – også på Sjusjøen.
Resultater junior:
Damer:
1 | Helene Scheele | Nydalens SK | 34:11 | +0:00 |
|
2 | Mari Aarseth | Nydalens SK | 38:47 | +4:36 |
|
3 | Henni Hattestad Kristensen | Heming Orientering | 40:04 | +5:53 |
|
4 | Eira Skaarer Wiklund | Nydalens SK | 41:04 | +6:53 |
|
5 | Margrethe Thirud | OL Toten-Troll | 45:47 | +11:36 |
|
6 | Astrid Ytterbø | Asker Skiklubb | 46:04 | +11:53 |
|
7 | Coralie Waldner | Halden SK | 47:42 | +13:31 |
|
8 | Oda Opseth | Lillehammer OK | 47:54 | +13:43 |
|
9 | Malin Husebye Aamodt | Fredrikstad SK | 49:25 | +15:14 |
|
10 | Hedvig Scheele Søyland | Fredrikstad SK | 53:12 | +19:01 |
|
Herrer:
1 | Frode Wallberg | Heming Orientering | 31:41 | +0:00 |
|
2 | Jonatan Herman Lysheden-Vogt | Konnerud IL | 34:38 | +2:57 |
|
3 | Nils Johansson | I 19 IF | 35:42 | +4:01 |
|
4 | Jonas Fenne Ingierd | Bækkelagets SK | 36:00 | +4:19 |
|
5 | Boye Wangensteen | Lillomarka OL | 36:19 | +4:38 |
|
6 | Ivan Martemyanov | Asker Skiklubb | 38:41 | +7:00 |
|
7 | Ask Felland Sætnan | OL Toten-Troll | 38:57 | +7:16 |
|
8 | August Hellerud Sire | Konnerud IL | 40:16 | +8:35 |
|
8 | Markus Hirsch | Bækkelagets SK | 40:16 | +8:35 |
|
10 | Jan Olav Bergan | Kongsberg OL | 41:01 | +9:20 |
|